בשנתיים האחרונות, וביתר שאת בשבוע האחרון עת פרוץ המלחמה עם איראן – הממ"ד הפך להיות החדר הכי חשוב בבית. החדר הזה הוא קו ההגנה הראשון שלנו ברגעי חירום, ולכן קריטי לוודא את תקינותו ותקינות כל חלקיו. בימי רגיעה הממ"ד משמש כחדר נוסף בבית, החל מחדר שינה, עבודה או מחסן. בימי חירום, כמו העת הזו, הוא מספק לכולנו אפשרות להתגוננות במקרים של התקפות טילים או התקפות אוויריות. בתקנות שפורסמו ב-1992 – בכל בנייה חדשה בישראל יוקם מרחב מוגן כחלק אינטגרלי מהבנייה. ישנם ממ"דים יחסית חדשים וישנם ממ"דים ישנים, אך בכל מקרה, רצוי לוודא את תקינות הממ"ד בעת שגרה, ובוודאי כעת, על מנת להבטיח את ביטחונכם המלא.
הוצאנו את דלת הממ"ד – איך מחזירים?
מאיה דונרשטיין יתיר, סמנ"כלית השיווק של רב בריח, מסבירה כי אחת הפניות הכי נפוצות שאנו מקבלים מהציבור בימים אלה היא של משפחות שהסירו את דלת הממ"ד מטעמים אסתטיים, ושמו אותה במחסן או במקום אחר קרוב. "רק היצרנית של המשקוף יכולה לספק ו/או להתקין את הדלת עצמה. לכן, במקרה והדלת נמצאת במחסן או שאינה תקינה, לפני שפונים לשירות צריך לבדוק מי היצרן של המשקוף. כדי לדעת מי היצרן של המשקוף בדר כלל אפשר לבדוק את המדבקה של תו תקן על גבי המשקוף, או על ידי הדלת עצמה בעזרת הלוגו שמוטבע עליה או על המשקוף של חלון הממ"ד. בנוסף, טיפ נוסף לבדיקה – אם אתם גרים בבניין, תוכלו לבדוק אצל השכנים בדלת, במשקוף או אפילו בחלון הממד, מאחר ובדרך כלל כל הממדים בבניין יוצרו והותקנו על ידי אותו היצרן", מסבירה דונרשטיין יתיר.
מה קורה במקרה שהמשקוף מכוסה בחיפוי נגרות והריצוף בפרקט?
לפני הפנייה אל רב בריח, יש לפרק את כיסוי המשקוף. את הפרקט לא חובה לפרק ומתקין מוסמך יודע לקחת מידות, כך שהדלת תיוצר בהתאם לגובה החדש. יחד עם זאת חשוב להבין שהדלת תהיה נגד הדף אך לא אטומה לגזים, במידה והדייר מבקש שהדלת תהיי גם נגד גזים ניתן בהזמנה וייצור מיוחד להוסיף סף תחתון והדייר ייפרק את הפרקט.
האם בזמן אזעקה נדרש להרים את הידית כלפי מעלה כאשר הדלת סגורה?
כן, לא די בטריקת דלת הממ"ד. "לאחר שווידאנו שכל בני הבית והאורחים נכנסו למרחב המוגן, יש לוודא את הרמת הידית באופן מלא וזאת כדי להיות בטוחים שהדלת סגורה הרמטית, ומהודקת בחוזקה למשקוף בצורה אטומה", מסביר רפי בן שלום, מנהל טכני בקבוצת רב בריח. "במקרה שמדובר בדלת ישנה, או שאינכם בטוחים כי היא אטומה באופן מלא – יש לפנות לחברה היצרנית לבדיקה ולקבלת שירות. אם יש לכם דלת ממ"ד עם ידית עגולה – זה תקין. מדובר בדלת הדף תקנית לכל דבר שיוצרה בשנים קודמות אך עדיין עומדת בתקן".
איך סוגרים את החלון והאם צריך להסיר את חלונות הזכוכית?
גם חלון המרחב המוגן הוא חשוב מאוד לשמירת ביטחוננו בשעת חירום. רפי מסביר כי "ישנם חלונות בהם מערכת ההידוק והאטימה נמצאים בחלון הפלדה החיצוני, וישנם כאלה שבהם חלון הפלדה נסגר אך לא נאטם וחלון האלומיניום הפנימי עמיד להדף ונאטם למסגרת האלומיניום בכל ארבע פאותיו. וודאו שהחלון נסגר ונאטם בכוח סביר ושאין סידוק בשמשה. אם חלון ההדף לא נסגר / זז – יש לוודא קודם שהתריס הפתוח לא מפריע למסילה. חשוב מאוד: חובה לפרק את חלון האלומיניום (בחלונות שניתן לפרק) בזמן השהייה בממ"ד על מנת שהזכוכית לא תתנפץ על יושבי הממ"ד".
הידית רופפת או נשברה. מה עושים?
גם פה תלוי בסוג הידית. יישנן ידיות (כמו ידית עגולה) שלצערנו לא מיוצרות יותר בהתאם להנחיות מכון התקנים. במצבים כאלה אין ברירה אלא להחליף את הדלת כולה או להזמין מנעולן שיבצע תיקון אך הדלת לא תעמוד בהתאם לתקנים של המכון התקנים. בכל מקרה, לפני הפנייה ליצרן – כדאי מאוד להצטייד בתמונה של הידית כדי לחסוך זמן וטלפונים.
